008A-TAULA DE SANT ANTONI(MNAC)PROCEDIA DE L'ESGLESIA DE L'ESPERIT SANT DE PALMA.EL 1825 ES TROBAVA A MANACOR.Quan parlam de la devoció cal que entenguem l’afecte i honor que es dediquen a un sant o a una imatge religiosa. És prou sabut que la devoció dels mallorquins a Sant Antoni Abat és tan antiga com la mateixa conquesta cristiana de l’Illa.A Manacor les notícies més antigues ens porten al segle XIV, quan coincidint amb les obres de construcció d’un nou temple parroquial s’edificà una capella dedicada a Sant Antoni. A les hores els traginers el tenien per especial advocat.

En una data no determinada del segle XV el patronatge d’aquesta capella va ser confiat al comenador de la Casa i Hospital de Sant Antoni Abat de Palma, és a dir als Antonians.

De llavors ençà es visqueren daltabaixos que feren que el sant compartís capella amb Santa Bàrbara i amb Sant Roc, prova de la disminució de la devoció del poble, devoció que no recobrà el seu antic esplendor fins al segle XIX.

008-DETALL DEL RETAULE DE SANT ANTONI(ESGLESIA PARROQUIAL VERGE DELS DOLORS-MANACOR).
Les imatges de les taules gòtiques estan extretes del llibre “La pintura mallorquina del segle XV” (Tina Sabater, editat per UIB 2002)

011010-IMATGE DE SANT ANTONI(ORATORI DE SES CABANASSES).

011A-ARRIBA024.1951
009-DETALL IMATGE ANT ANTONI I QUADRE DEL MATEIX SANT(ORATORI DE SON SUREDA RIC-MANACOR).
Siem devots de bon cor d’aquest sant prodigios pagesos i conradors i vilans de Manacor Tots plegats facem elogi perquè guard el bestiar dient Viva Sant Antoni que l’infern fa tremolar

 

Share