Sant Antoni ja és aquí

La plaça Ramon Llull de Manacor acollí per quart any consecutiu el primer ball dels dimonis, que donà el sus oficial a les festes de Sant Antoni. El fred de gener no impedí que centenars de persones acudissin a la cita amb el patró

M. Poquet/J. Socies | 08/01/2011/dBalears.cat

Sentiment, caliu, música, ball i fred de gener. Així s’encetaren ahir les festes més sentides de la ciutat, les de Sant Antoni, amb un dels actes més emocionants, el primer ball dels dimonis.

La cita va ser a la plaça Ramon Llull de la ciutat, més coneguda com la plaça del Mercat, on una multitud de veïns va contemplar les danses dels dimonis, que obren un divers i extens programa d’actes organitzats pel Patronat de Sant Antoni.

A partir de les 20 hores, aquest indret ja era ple de gent per començar la torrada popular, en què un bona llesca de pa amb sobrassada torrada i un tassó de vi serveixen per avançar-se a la festa que és a punt de començar.

Després del sopar, petits i grans badaven els ulls per veure i sentir l’aparició dels protagonistes de la vetlada a la plaça Ramon Llull. D’aquesta manera, la presència dels sonadors, el baciner, sant Antoni, el Dimoni Gros i els dimonions fou seguida amb expectació i emoció.

Un dels moments més esperats és el ball del Dimoni Gros i els dos dimonions al voltant de sant Antoni, que es repeteix distintes vegades perquè tothom en pugui gaudir.

Enguany, és el quart pic que el primer ball dels dimonis té la plaça Ramon Llull com a escenari, atès que anteriorment es duia a terme al local d’en Jordi des Racó, fet que provocava que l’esdeveniment fos gairebé de caràcter exclusiu per a un parell de centenars de persones. Amb el primer ball dels dimonis, Manacor es prepara per a la bauxa i la tradició de Sant Antoni. De fet, divendres que ve la plaça de la Concòrdia acollirà un dels actes més populars: l’assaig dels Goigs de Sant Antoni. Serà a partir de les 21 hores amb torrada i ximbombada per allargar la festa.

El dia gran
Tot i això, el dia gran serà la revetla del patró, que començarà a partir de migdia amb la sortida dels dimonis de cal Baciner, el cant de completes i el cant dels Goigs de Sant Antoni, fins que s’arribi a l’encesa del primer fogueró, que farà vibrar la ciutat de Manacor.

———————–

[nggallery id=19]